top of page
Delegate куриер | Куриерските услуги у нас

Развитие на куриерските услуги у нас

Не веднъж сме казвали, че броят на куриерските фирми в България се увеличава с всеки изминал ден. Това се дължи на факта, че все повече потребители търсят такива услуги, и предприемчивите хора регистрират такива фирми и започват да упражняват куриерска дейност, тъй като съществуващите куриерски фирми в момента, не могат да поемат всички заявки. Друг е въпроса, че не всеки се доверява на нова фирма, която е скоро регистрирана, и за която няма никаква информация. До някъде, хората са прави, тъй като в наши дни много зачестяват опитите за измами по различни схеми, и за това потребителите се притесняват да не би фирмата да се окаже именно такава измамна схема. Много пъти сме казвали, че преди да се доверите на определена фирма, трябва да направите проучване за нея. Как трябва да постъпите обаче, ако не откривате мнения на други хора за избраната фирма?

Ако попаднете на куриерска фирма, за която не откривате никаква информация, това съвсем не означава, че фирмата не е коректна. Просто може би е нова, и все още няма мнения от останалите потребители за нея. В такива случаи, може да проверите дали тази фирма реално съществува. В сайта на фирмата трябва да има информация за нея – име, адрес, телефон, ЕИК и т.н. Намирайки ЕИК или име на фирмата, Вие може да направите справка в търговския регистър, дали тази фирма е надлежно регистрирана според действащото законодателство. Това не означава на 100 %, че фирмата е коректна, но все пак е някакъв вид гаранция, че поне е регистрирана и съществуваща, а не някакъв фантом, който никъде не е вписан. Такава справка по име или ЕИК, може да направите по интернет, чрез сайта на търговския регистър. Но стига толкова за проучването и справките.

Нека видим защо куриерската дейност в България е една от най-бързо развиващите се сфери. Както вече казахме, все повече хора търсят услугите на куриерски фирми. Това е така, защото ежедневието ни е твърде натоварено и напрегнато, и не винаги разполагаме с време, за да отидем до свой близък или партньор и да му предадем нещо (документи или нещо друго), което му трябва спешно. В такива случаи, решенията са няколко – отлагаме предаването на документите за друг ден, когато сме по-свободни, изпращаме ги по пощата или търсим куриерска фирма, чрез която да ги изпратим. Последният вариант е най-удачен, особено ако се касае за нещо спешно. Първо, защото изпращането на каквото и да било по куриер, е по-бързо – ако желаете, може да изберете експресна услуга, и по този начин пратката ще е при получателя в най-кратки срокове. Второ, защото е по-сигурно – рискът от загуба на пратката почти не съществува, и трето, куриерските услуги предлагат удобство, което липсва в другите два варианта – ако поискате, може да си поръчате куриер, който ще дойде при Вас, за да вземе пратката, а Вие ще продължите да изпълнявате другите си задължения, без да се налага да ходите до някъде, за да пуснете или предадете пратката си. Освен това, куриерските услуги се превърнаха в неизменна част от всеки бизнес – когато трябва да изпратите важни документи на своя бизнес партньор, но не разполагате с време да отидете и да му ги предадете лично, отново куриерските услуги са Вашето решение.

Има още редица причини, които правят куриерската дейност в България една бързо развиваща се сфера, но мисля, че изтъкнахме най-важните, и за това спирам до тук.

bottom of page