top of page
Delegate куриер | Спедиторски фирми

Спедиторски фирми

ЦЕНА, КАЧЕСТВО И ЕФЕКТИВНОСТ

   На пазара за куриерски услуги, с всеки изминал ден се увеличава броят на фирмите, които предлагат такива услуги. Това се дължи на повишеното търсене – по неписаните закони на икономиката, предлагането на даден продукт или услуга трябва да бъде правопропорционално на търсенето на съответния продукт или услуга. Така е и с куриерските фирми – с нарастването на броя на хората, търсещи такива услуги, нараства и броят на фирмите, които ги предлагат.

Куриерските фирми, наричани още спедиторски, предлагат услуги по превоз и доставка на писма, малки и големи пакети, а дори и цели палети със стоки или продукти. Някои от Вас може би ще кажат, че пощите предлагат същите услуги, при това на доста по-ниска цена. И ще бъдат прави, но трябва да знаете, че при изпращането по пощата процедурата е доста по-тромава и несигурна. За разлика от пощите, които използват предимно железопътния транспорт, за да доставят пратките до техните получатели, куриерските фирми разполагат със собствени автомобили, чрез които извършват доставките. Този начин за доставка е хем по-бърз, хем по-сигурен, тъй като при него не съществува риск от загуба на пратката. Това е така, защото куриерите веднъж качват пратките на своя автомобил и ги свалят в офиса, който е най-близко до получателя. Колегите им от другия офис ги разпределят и ги доставят до получателя. При пощите обаче, се получава едно прехвърляне от пощенския автомобил на влака, от един влак на друг, от там пак на пощенски автомобил, и по цялата тази верига, точно Вашата пратка може да се изгуби. Ето защо, хората които не гледат песимистично на куриерските фирми, избират тях, когато трябва да изпратят нещо до някой.

Спедиторските фирми предлагат високо качество на услугите си, удовлетворяваща ефективност и цени, които са достъпни за всеки. Вярно е, че цените на пощите са по-ниски, но както вече казах, при тях процесът е би могъл да бъде доста по-бавен и несигурен. Това е и причината, по-голямата част от хората да предпочитат спедиторските фирми, въпреки по-високите им цени. Ако вече Ви се е случвало да пострадате от бавна и несигурна услуга, вероятно сега сте си избрали куриерска фирма, чиито услуги да ползвате, когато Ви се налага. Ако обаче, до сега всичко е било в рамките на нормалното, когато изпращате нещо по пощата, имайте предвид, че никога не е късно да се получи някой фал, винаги има първи път. За това моят съвет е, когато се налага да изпращате нещо на някой, особено когато се касае за нещо важно, или нещо, което трябва спешно да пристигне при получателя си, потърсете куриерска фирма. Това може да направите в някоя интернет търсачка, като изпишете някоя от следните фрази: куриерски услуги, спедиторски услуги, куриерски фирми и т.н. Резултатите, които ще Ви излязат са много, разгледайте предложенията на отделните фирми и преценете коя би била най-подходяща за Вас.

Накрая искам да обобщя с няколко думи: съпоставяйки цените, качеството и ефективността на услугите на спедиторските фирми и пощите, стигнах до следния извод: Пощите предлагат по-ниска цена за сметка на качеството и ефективността на предлаганите услуги, а спедиторските фирми предлагат висококачествена и ефективна услуга, но на малко по-висока цена. Изборът е Ваш.

bottom of page